Temakveld, Ytre Arna februar 2019

10.02.2019

Referat fra temakveld TTF - Oleana 07.02.2019.

Ny leder i Vestlandske krets, Marion Romslo, dro i gang 2019 med temakveld hos Oleana i Ytre Arna. Vel 20 personer deltok på arrangementet som inkluderte mat, faglig påfyll, sosialt og en quiz.

Siv, som jobber i kantinen på Oleana, møtte deltakerne med en fantastisk god og hjemmelaget fiskesuppe med hjemmelaget brød til.

Etter suppe, brød og kaffe, var det duket for faglig påfyll. Marthe Haave, toksikolog og seniorforsker ved NORCE (Norwegian Research Centre AS), var invitert for å fortelle deltakerne om plast og plastforurensing.

Hun kunne blant annet fortelle at det hvert år produseres 348 millioner tonn plast og tallet stiger for hvert år. Masseproduksjonen av plast startet allerede i 1930, samtidig som «throw away living» konseptet ble introdusert. Plast betyr «formbart» og det som gjør plasten så anvendelig er at den kan støpes og formes til ønsket størrelse og form.

Selv om det i dag produseres store mengder plast vil samfunnet fortsatt ha behov for plastprodukter. Eksempelvis engangsplast som hindrer smitte på sykehus.

Problemet er ikke plast, men hvordan vi bruker det og plast på avveie. Halvparten av de 348 millioner tonnene plast som produseres er engangsprodukter og disse havner ofte i miljøet.

Bare på Sotra er det registrert 1000 plastviker, tilsvarende 85 fotballbaner dekket med plast. Etter frivillig innsamling vil det koste 30 millioner å rydde opp. Mye av søppelet kommer med havstrømmene til norskekysten og et interessant spørsmål er hvem som er ansvarlig. Er Øygarden ansvarlig, eller er det et nasjonalt ansvar eller egentlig et internasjonalt ansvar?

Det havner 8 millioner nye tonn i havet hvert eneste år og som et resultat har det begynt å danne seg plastøyer (gyres). Dette er områder med høy plasttetthet.

Forskerne vet ikke hvilke konsekvenser plasten får for økosystemet, men ser at den blir en integrert del av naturen. De finner store mengder mikroplast og forsøk viser spor av plasten i lever, nyre og tarm. Forskerne vet ikke om disse partiklene er på vei ut av kroppen, eller om de blir værende.

Det er mange åpne og ubesvarte spørsmål om plast og Marte avsluttet sitt foredrag med en oppfordring til bevissthet rund resirkulering og «throw away living» mentaliteten.

Foredraget vekket stort engasjement hos deltakerne og det ble stilt en rekke spørsmål. Kolbjørn Valestrand fikk siste ordet i diskusjonen med sitt forslag om å re-innføre «ta med egen kopp» til arrangementer.

Temakvelden ble rundet av med kaffe, kake og quiz.

Fem lag konkurrerte om den gjeve sjokoladegevinsten og fikk 15 minutter til å svare på to A4 sider med spørsmål om tekstil, tekstilhistorie og TTF.

Det var fem jevne lag, men etter en triller av en poengutdeling, ble lag nr. 5 kåret som vinner. Laget fikk hele 21,3 poeng (av 47 mulige), gratulerer.

TTF styret takker for en hyggelig kveld og ser frem til landsmøte 5. og 6. april. Programmet starter med en togtur fra Bergen til Dale. Her blir det servert boller og kaffe på toget. Husk å ta med egen kopp.